perjantai, 12. elokuu 2022

Skenaariota sähkön hinnan nousuta, liekkö osa syynä Forttumin seikkailut?

Olkiluoto 3:n koekäytön on määrä jatkua maanantaina

Koekäyttö jouduttiin keskeyttämään kesäkuussa teknisen vian takia. Tuoreimman arvion mukaan koekäyttöön palattaisiin maanantaina kello 10.

Olkiluoto 3:n koekäyttö jouduttiin keskeyttämään kesäkuussa teknisen vian vuoksi. Kuvassa Olkiluoto 3 Eurajoella syyskuussa 2021.

Olkiluoto 3:n koekäyttö jouduttiin keskeyttämään kesäkuussa teknisen vian vuoksi. Kuvassa Olkiluoto 3 Eurajoella syyskuussa 2021. 

7.8. 17:57


EURAJOELLA sijaitsevan Olkiluodon ydinvoimalan kolmannen laitosyksikön koekäyttö jatkuu tuoreimpien suunnitelmien mukaan maanantaina. Asiasta kertoi voimalayhtiö Teollisuuden Voiman viestintäpäällikkö Johanna Aho STT:lle sunnuntaina.

Olkiluoto 3:n koekäyttö jouduttiin keskeyttämään kesäkuussa teknisen vian vuoksi. Sen jälkeen koekäytön oli tarkoitus jatkua heinäkuussa.


Aikataulu kuitenkin venyi, ja koekäyttöön piti päästä palaamaan viime viikolla. Vielä lauantaina arvioitiin, että koekäyttö jatkuisi sunnuntaina kello 18.


”Koekäytön uudelleenalkamisen aikataulu on vaihtunut useampaan otteeseen viikonlopun aikana. Lauantaina nähtiin niin, että verkkoon kytkeminen olisi ollut mahdollista sunnuntai-iltana kello 18:n aikaan”, Aho kertoi.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

MAINOS PÄÄTTYY

”Kuitenkin laitoksen lämmityksessä, käynnistämisessä ja valmistelevissa toimenpiteissä on kestänyt hiukan odotettua kauemmin.”


Tuoreimman arvion mukaan koekäyttöön palattaisiin maanantaina kello 10.


”Kun yksikkö maanantaina tulee verkkoon, aika nopeasti sen jälkeen se toimii jo 60 prosentin tehotasolla. Se tarkoittaa, että yksikössä tuotetaan noin 850 megawatin teholla sähköä”, Aho sanoo.


Laitoksen suunniteltu täysi teho on noin 1 600 megawattia.


OLKILUODON kolmosreaktorin piti alkuperäisten suunnitelmien mukaan olla valmis jo vuonna 2009. Koekäyttö alkoi viivästysten jälkeen viime talvena. Tämänhetkisten suunnitelmien mukaan laitoksen on määrä tuottaa sähköä täydellä teholla syyskuussa. Joulukuussa on tarkoitus aloittaa laitoksen kaupallinen käyttö.

Koekäytön aikana tuotettu sähkö ei kuitenkaan mene sekään hukkaan.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

MAINOS PÄÄTTYY

”Laitoksen tuottama sähkö menee voimalan omistajien käyttöön omakustannehintaan”, Aho sanoo.


TVO:n suurin omistaja on energiakonserni Pohjolan Voima, jonka isoimmat omistajat puolestaan ovat metsäyhtiöt UPM ja Stora Enso. Lisäksi Pohjolan Voiman omistajina on lukuisia paikallisia sähköyhtiöitä.


”Kaikkiaan Olkiluodon ydinsähköä jaetaan 131 kuntaan Suomessa”, Aho kertoo.


Suunnittelupäällikkö Timo Kaukonen Suomen sähkönsiirron kantaverkkoa hallinnoivasta Fingridistä arvioi, että tavallisen kuluttajan kukkarossa reaktorin koekäytön jatkuminen tuskin näkyy.


”Sähkön hintaan vaikuttaa niin monta muuttujaa, että on hankala mennä arvioimaan euromääräisiä vaikutuksia. Tavalliseen kuluttajaan tämä tuskin vaikuttaa yhtään mitenkään”, Kaukonen sanoo.


Lue lisää: Pörssisähkön hinta käy hetkellisesti ennätys­korkealla maanantaina


ARVIOIDEN mukaan reaktori kattaa täydellä teholla toimiessaan noin 14 prosenttia kaikesta Suomessa tuotettavasta sähköstä. Kaukonen pitää laitosta merkittävänä.

”Erinomaisen tärkeä laitos tämä on meille esimerkiksi tulevaa talvea silmällä pitäen.”

”Siinä mielessä on erittäin toivottavaa, että laitos saataisiin käyttöön ja kaikki ongelmat, joita siellä on ollut, pois päiväjärjestyksestä.” Juttu kopioitu Helsingin sanomista.

Toinen juttu on Iltalehestä.

Fortumilta uusi Meri-Pori-selitys: mahdollinen vuosihuolto tulossa

Fortum on kertonut uusia perusteluja Meri-Porin voimalaitoksen seisottamiselle nettisivuillaan. Edessä voi olla ”mittava vuosihuolto”.
Fortumin Meri-Porissa sijaitseva voimalaitos seisoo parhaillaan tyhjänpanttina.Fortumin Meri-Porissa sijaitseva voimalaitos seisoo parhaillaan tyhjänpanttina.
Fortumin Meri-Porissa sijaitseva voimalaitos seisoo parhaillaan tyhjänpanttina. FORTUM

Iltalehti uutisoi torstaiaamuna Fortumin seisottavan Meri-Porissa sijaitsevaa 565 megawatin voimalaitosta samaan aikaan, kun sähkön hinta on ollut ennätyslukemissa. Torstain aikana Fortumin nettisivuille ilmestyi lisää perusteluja Meri-Porin seisottamisesta.


Meri-Porin voimalaitoksesta kertovalla sivustolla todetaan, että voimalaitos on osallistunut energiaviraston tehoreservin hankintamenettelyyn.

– Energiaviraston tehoreservin hankintamenettely kaudelle 2022-2023 on käynnissä. Mikäli Meri-Porin voimalaitos tulee valituksi, se vaatii mittavan vuosihuollon, joka on ajoitettu tehoreservikauden alkamisen mukaan, nettisivuilla todetaan.

Lisäksi sivuilla todetaan, että Suomen ja Fortumin päätös luopua kivihiilestä vuoteen 2029 aikana on vaikuttanut siihen, ettei voimalaitoksella ole tehty ”kaupallisen käytön edellyttämiä modernisointeja”. Voimalaitos valmistui vuonna 1994 ja on ollut vuodesta 2017 lähtien osana Suomen tehoreserviä tämän vuoden kesäkuun loppuun asti.

Aikaisemmin Fortumin viestinnästä välitettiin tieto siitä, että kyseinen kivihiilivoimalaitos oli osana Suomen tehoreservikapasiteettia kesäkuun loppuun asti. Fortumin mukaan voimalaitoksen ottamisesta kaupalliseen käyttöön ei ole tehty päätöstä.

– Tällaisen mahdollisen päätöksen jälkeen käyttöönotto vie useita viikkoja, eikä laitoksella tällä hetkellä ole riittävästi henkilöstöä eikä hiiltä pitkäaikaiseen kaupalliseen käyttöön.

Käyttökatko henkilöstöpulan vuoksi

Fortumin perustelut asettuvat toisenlaiseen valoon yhtiön lähettämissä tiedotteissa.

Fortumin Pohjoismaisessa sähköpörssi Nord Poolissa toukokuussa julkaisemissa tiedotteissa käy ilmi, että Meri-Porin voimalaitoksen suunniteltu käyttökatko on ajoitettu alkamaan 10. lokakuuta ja päättymään 1. marraskuuta. Kyseinen katko on ilmoitettu vuosihuolloksi.

Toisesta tiedotteesta käy ilmi, että laitoksessa on käyttökatko kesäkuun lopusta lähtien aina vuosihuollon alkuun (10. lokakuuta) asti. Syyksi käyttökatkolle on kirjattu se, että toiminnan käynnistäminen kestäisi henkilöstövajeen vuoksi 30 päivää.

Meri-Porin voimalaitoksessa on tehty vuonna 2018 mittava huoltotoimi, kun laitoksen kattila huollettiin vuosihuollon yhteydessä. Vastaava kattilan täystarkastus toteutetaan kahdeksan vuoden välein.

Entäpä tämäkin juttu Tekniikka ja talous sivulta?




Kaikkia ei sähkön hinta harmita – Norjan valtion kassaan tulvii rahaa, ylimääräistä tuloa tänä vuonna jo 2,7 miljardia euroa

Harri Repo11.8.202214:01|päivitetty11.8.202214:01ENERGIAKANSANTALOUS

Norjan valtio voi pulskasti - kiitos korkeiden sähkön hintojen.30948353-b4b2-59a9-935d-331bfa529e5d Norjan valtio on kerännyt ylimääräistä odottamatonta tuloa tänä vuonna 3,8 miljardia euroa.

Summasta on käytetty 1,1 miljardia sähkön hintatukeen. Näin laskien Norjan valtion budjettiin on kertynyt ylimääräistä hyvää 2,7 miljardia euroa hyviin tarkoituksiin käytettäväksi.                                                                                                                                                                                                                 

Kylläpä on vesivarannot vähässii. Taitavat sähkön hinnan nostolle muu syy olla AHNEUS? Koronnan jälkkeen saattiin hyvä syy Venäjän sodasta nostella hintoja? Kaikki tahot takkoo hirmusta tulosta? Suomen valtiokkii ajo Suomalaiset talot sähköriippuvaisiks lämmityksen osalt. Vaihattavat öljy ja muit lämmitykssii Sähkölle? Oliko tätäkkii hommaa jo suunniteltu usseita vuossii? Todennäköisesti, nyt sattu hyvä sauma totteuttaa se? Heh heh, huvittaa kun ennakkoon tiijjettään millo tulloo kallein sähkö verkkoon? Ilimmeisest kokkeelevat mitä hinttoo kuluttajat viell maksavat ja eivät ruppee marisemmaan?Ja toimi miten muaseutu suahhaan tyhjäks ja vähemmän pienmyyjjii sähköll? Sähkön hinnan nousull suahhaan tapettuu monta kärpästä yhell iskull? Vähän niiku vahinkos?


Mitä tapahtuu, kun 44% Suomen yli miljoonasta omakotitalosta saa tuhansien eurojen sähkölaskun joka kuukausi?

Tämä artikkeli ei ole taloustiedettä, koska en ole sen alan asiantuntija. Tässä artikkelissa pohditaan, mitä tapahtuu, jos Suomen omakotitaloista 44 prosenttia saa tuhansien eurojen sähkölaskun joka kuukausi. On puhuttu, että sähkölasku voi olla talvella 3000-5000€ kuukaudessa. Onko sinulla pankkitilillä 20 000 – 30 000€ ylimääräistä, jotta selviät kylmien kuukausien yli?

Talvisää Suomessa

Tilastokeskuksen mukaan Lapissa [1talvisää viipyy noin seitsemän kuukautta, Ahvenanmaalla vain noin kolme kuukautta. Pidämme tässä pohdinnassa arvona kuutta (6) kuukautta, jolloin taloja täytyy lämmittää. Oletus siis on, että kuuden kuukauden ajan sähkölaskut voivat olla todella kovia. Tässä pohdinnassa on käsitelty vain omakotitalojen lämmittäjiä. Vaikutukset ovat suuria joka sektorilla kuten teollisuudessa, työmarkkinoilla, rahoitusmarkkinoilla ja vähittäiskaupassa.

Omakotitalojen määrä Suomessa

Tilastokeskuksen mukaan vakinaisesti asuttuja omakoti- ja paritaloja oli Suomessa vuonna 2021 yhteensä 1058357 kpl. Yli miljoona omakoti- tai paritaloa on todella suuri määrä.

Tilastokeskus

[3]Adaton kotitalouksien sähkönkäyttö 2011 -tutkimuksen mukaan 44% Suomen omakotitaloista on sähkölämmitteisiä. Suomessa on siis noin 465 000 sähkölämmitteistä omakoti- tai paritaloa.

Ketkä asuvat omakotitaloissa?

Omakotitaloissa asuu pääsääntöisesti perheitä. Isä ja äiti käyvät normaalisti töissä ja talo on hankittu asuntolainalla, joka on otettu pankista. Viime vuosina pitkät, jopa 25 vuoden asuntolainat ovat yleistyneet, lainan määrä on suhteellisen suuri perheen tuloihin nähden.

Omakotitalon talous perustuu yleensä kahden ihmisen panokseen. Jos ylipääsemättömiä ongelmia tulee talouteen, se vaikuttaa kahteen ihmiseen suoraan yhdessä perheessä, puhumattakaan lapsista.

Sähkölämmitteisiä omakotitaloja on lähes puoli miljoonaa. Jos tuhansien eurojen kuukausittaisia sähkölaskuja ei pystytä maksamaan, se vaikuttaa pahimmillaan noin miljoonan työssäkäyvän ihmisen elämään ratkaisevalla tavalla.

Mediassa spekuloidut tulevat sähkönhinnat

Omakotitalossa on yleensä kiinteähintainen määräaikainen sopimus sähköyhtiön kanssa. Viime vuosina sähköliittymien markkinointi on ollut läpitunkevaa. Sähkösopimuksia on kaupiteltu puhelimessa ja kaduilla. Sähkösopimuksen myynti on ollut villiä ja niistä on tehty [14]paljon valituksia kuluttaja-asiamiehelle. Myös sähköä myyviä yhtiötä on syntynyt kuin sieniä sateella.

Pörssihintainen sopimus

Oma kokemukseni on se, että puhelinmyyjät kaupittelivat viime vuosina ensisijaisena vaihtoehtona spot-hintaisia sähkösopimuksia. Ne perustuvat pörssisähkön hintaan ja sähkölasku voi muuttua paljonkin, jos sähkön hinta pörssissä muuttuu.

Edelliskeväänä määräaikainen kahden vuoden sopimus maksoi talouteemme 4,6 snt/kWh. Talon sähkölaskut ovat pyörineet viime vuosina talvikuukausina noin 300-350€/kk kieppelillä siirtomaksuineen ja veroineen. Talossa on kaksi ilmalämpöpumppua ja takka.

Jos sähkösopimus olisi pörssihintainen, mediassa on puhuttu että talven sähkölasku voi nousta jopa 10-kertaiseksi tai enemmän. Se tarkoittaisi 3000-3500€/kk laskuja. Jos näin kävisi, taloutemme kaatuisi muutamassa kuukaudessa.

MTV-uutiset teki kyselyn [15]sähköyhtiöihin 9.8.2022 ja kysyi niiltä miten ne suhtautuvat, jos perhe ei pysty maksaa sähkölaskuaan. He ovat käyneet keskustelua ja voivat auttaa asiakasta poikkeavilla maksujärjestelyillä siirtämällä eräpäivää 30-35 vuorokautta. Toisin jos laskua siirtää kuukaudella, uusi tuhansien eurojen sähkölasku on jo ehtinyt tulla ja sitten niitä on maksamatta jo kaksi.

Mitä jos sähkölaskua ei pysty maksamaan

Jos kuukausittainen sähkölasku on tuhansia euroja, normaalille työssäkäyvälle perheelle tulee vääjäämättä katastrofaalisia ongelmia. Jos sähkölaskua ei pysty maksamaan eräpäivästä 14 vrk kuluttua, tulee muistutuslasku.

Jos laskua ei pysty maksamaan, se tarkoittaa sitä, että säästöt ovat loppuneet ja perheeseen tuleva rahanmäärä ei riitä sen maksamiseen.

Käräjäoikeuden haaste

Jos laskua ei maksa ja maksaminen venyy kahdeksan viikkoa alkuperäisestä eräpäivästä, voi tulla käräjäoikeudesta haaste. Silloinkin voi vielä laskun maksaa, eikä maksuhäiriömerkintää tule.

Eräpäivästä käräjäoikeuden haasteeseen kuluu 2-3 kuukautta. Sinä aikana on kuitenkin ehtinyt tulla kaksi tai kolme tuhansien eurojen sähkölaskua laskua lisää. Maksamattomia laskuja kertynyt 9000€ lisää. Maksamattomien laskujen arvo on siis 12000€ ja uusia sähkölaskuja tulee joka kuukausi.

Mil­loin säh­köyh­tiö voi kat­kais­ta säh­kön­toi­mi­tuk­se­si

Sähköyhtiö voi katkaista sähkösi vain, jos olet olennaisesti rikkonut tekemääsi sähkösopimusta. Tällainen olennainen sopimusrikkomus on esimerkiksi se, että olet laiminlyönyt sähkölaskujesi maksamisen pitkältä ajalta.

Sähköntoimituksesi voidaan keskeyttää vain, jos maksamatta on vähintään 500 euroa tai vanhimman maksamatta olevan laskusi eräpäivästä on kulunut [4]vähintään kolme kuukautta. Käytännössä menetät luottotietosi suurinpiirtein samaan aikaan kun sähköt katkaistaan.

Luottotietojen menetys ja ulosotto

Maksamaton lasku siirtyy yleensä ensin perintätoimiston perittäväksi, jos sitä ei makseta huomautuksista huolimatta. Perintätoimisto tai velkoja voi velan ulosoton perittäväksi.

Velka siirtyy ulosottoon, jos perintätoimiston kanssa ei saa sovittua maksuista.

Yleisimmin ulosottoa maksetaan palkka- tai eläketuloista. Ulosotto vie jokaisesta palkasta automaattisesti osuutensa. Voit laskea tästä mitä se kohdallasi olisi. Karkea sääntö on, että noin 1/3 käteenjäävästä palkasta ulosmitataan. Jos esimerkiksi saat 3000€ palkkaa käteen kuukaudessa ja sinulla on yksi huollettava, ulosoton jälkeen sinulle jää 2000€ palkasta.

Ulosotto antaa usein mahdollisuuden maksaa velkoja ensin tuloista jonkin aikaa ennen omaisuuden myyntiä. Tämän jälkeen omaisuus ulosmitataan.

Asuntolaina

Asuntolainaa ei irtisanota automaattisesti, vaikka luottotiedot menisivät. Jos lainanlyhennyksiä ei makseta ajallaan, näin voi käydä. Kun ulosotto aloittaa realisoimaan omaisuutta, auto ja asunto on tietenkin omaisuutta.

Maksuhäiriömerkinnän vaikutukset

Pankkilaina

Maksuhäiriömerkintä ei aina merkitse sitä, että lainaa ei saisi. Lainan saanti riippuu maksuhäiriön vakavuudesta ja talouden kokonaistilanteesta. Käytännössä lainaa on kuitenkin hyvin vaikea tai mahdoton saada.

Opintolaina

Vaikka opintolainalla on valtion takaus, maksuhäiriömerkintä voi estää lainan saannin.

Pikavipit ja osamaksukauppa

Maksuhäiriömerkintä estää pikavippien saamisen ja tavaroiden ostamisen osamaksulla.

Pankki- ja luottokortit

Luottokortin saaminen on käytännössä mahdotonta. Pankki voi myös vaatia takaisin jo olemassa olevia pankki- ja luottokortteja.

Asunnon vuokraaminen

Maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa merkittävästi vuokra-asunnon saamista.

Matkapuhelin- ja laajakaistayhteys

Näiden sopimusten tekeminen edellyttää joko vakuuden tai ennakkomaksun maksamista.

Vakuutukset

Jos asiakkaalla on maksuhäiriömerkintä, erityisesti vapaaehtoisten vakuutuksien saaminen voi olla vaikeaa tai vakuutusyhtiöstä riippuen jopa mahdotonta.

Työnhaku

Työnantajalla on oikeus tarkastaa työnhakijan luottotiedot, jos työntekijä hakee paikkaa, jossa hän joutuu käsittelemään rahaa, tekemään merkittäviä taloudellisia päätöksiä tai työskentelemään yksityiskodeissa. Maksuhäiriömerkinnällä on myös vaikutusta työnsaantiin.

Myös sähköyhtiöt vaikeuksissa

Suomessa on siis noin 465 000 sähkölämmitteistä omakotitaloa. Toivottavasti suurimmassa osassa on määräaikaiset sopimukset voimassa. Sähköyhtiöiden on maksettava sähköstä ja jos asiakkaat eivät pysty maksamaan laskujaan, sähköyhtiölle tulee vääjäämättä vaikeuksia.

Oletettavasti yhtiöt, jossa on paljon määräaikaisia edullisen sähkön sopimuksia, menevät ensimmäisenä konkurssiin, koska ne joutuvat myymään asiakkaille sähköä halvemmalla kuin ostavat. Jos sähköyhtiö kaatuu, sen asiakkaat joutuvat tekemään uuden sopimuksen vielä pystyssä olevan sähköyhtiön kanssa ja sopimus ei ole tietenkään halpa. Näin hetken pidempään selvinnyt talous määräaikaisella sopimuksella joutuu samaan helvettiin kuin naapuri, mutta vain hiukan myöhemmin.

Takat ja muut lämmitysmuodot

Monessa omakotitalossa on takka ja se on hyvä lämmönlähde varsinkin, jos se on varaava. Hallitus kaavaili vielä [7]tammikuussa takkojen romutuspalkkioita. En löytänyt tietoa, että tämä olisi hyväksytty. Hallituksen tavoite oli kuitenkin saada takat pois omakotitaloista nopeasti ilmastomuutoksen varjolla.

Turvekoneiden romutuspalkkio

Hallitus maksoi 8.2.2022–22.3.2022 turvekoneiden romutuspalkkiota. Talousarvioon oli varattu 29 110 000 (29.1 M) euron suuruinen siirtomääräraha.

Koska hallitus ajoi turvetuotannon alas, tukea haettiin paljon ja turvekoneita romutettiin käyttökelvottomiksi. Turvekoneet ovat kalliita ja jos elinkeino pakotetaan loppumaan on ymmärrettävä että koneet romutetaan, jotta saa edes jotain rahallista korvausta.

Hallituksen tuella romutettiin toimivia turvekoneita Suomessa helmi- maaliskuun 2022 aikana. Uudet koneet piti romuttaa ja hallitus maksoi siitä. Vain toimivista koneista sai romutuspalkkion.

” Romutettavat koneet täytyy olla hankittu/valmistettu hakijan omistukseen viimeistään 31.12.2019 ja niiden on oltava romutushetkellä toimintakuntoisia.”

ELY-keskus – romutustuki

Romutustukea haettiin niin paljon, että romutuspalkkio uhkasi loppua kesken.

Yrittäjät

Nyt on se tilanne, että turvetuotantoa ei saada käyntiin riittävällä laajuudella. Siihen tarvittavia laitteita on romutettu hallituksen tuella/määräyksellä.

Mistä sähkön hinta muodostuu

Sähkön hinta muodostuu kolmesta eri tekijästä. Energia, hinta ja verot. Voi karkeasti sanoa, että jokaisella on 33% osuus.

Verot

Verot ovat sähkön hinnasta noin 33%. Ei ole tiedossa kuinka valtio suhtautuu, kun hinnat pomppaavat kymmenkertaisiksi.

Ministeri Lintilä on ehdottanut 9.8.2022 [11]ALV alentamista 14%:iin. Lisää saataisiin 10% vähennys loppulaskuun. Sillä ei ole mitään merkitystä omakotitaloissa asujille.

Ottakaa huomioon, että jos sähkön hinta monikymmenkertaistuu, saman tekee myös ALV:osuus. Jos nyt valtio saa 33% energian hinnasta sen tulot nousevat energianhinnan noustessa.

Esimerkki:

  1. Energia maksaa 5 snt/kWh. Asiakas ostaa 1000 kWh. Sähkön hinta on 5000 senttiä eli 50 €. Valtiolle menevä ALV osuus on 9,68 €.
  2. Energia maksaa 50 snt/kWh. Asiakas ostaa 1000 kWh. Sähkön hinta on 50 000 senttiä eli 500 €. Valtiolle menevä ALV osuus on 96,77 €.

Nyt Lintilä puhuu ALV laskemista 14%:iin. Esimerkissä valtio on saanut normaaleilla sähköhinnoilla 9,68 €. Jos sähkön hinta kymmenkertaistuu ALV osuus on 96,77 € ja siihen tehdään 10% alennus valtio saa 87,09 €.

Jos valtio haluaisi auttaa, ALV hinta määrättäisiin pysyväksi kilowattituntia kohden energiakriisin ajaksi. Ministeri Lintilan ehdotus on suoranaista pilkkaa kansalaisia kohtaan.

Siirtohinta

Siirtohinta ei ole kilpailutettavissa. Aikaisemmin sähkönsiirtoverkko oli valtion monopoli. Se myytiin kuitenkin yksityisille yrityksille ja me kaikki muistamme kuinka siinä kävi. Yksityiset yritykset saivat monopolin siirtoverkkoon omalle alueelleen ja saavat määrätä oman yksityisen monopoliverkkonsa hinnat.

Tapaus Caruna

Fortum myi sähköverkkonsa ulkomaiseen omistukseen vuonna 2013. Kauppahinta oli 2,55 miljardia euroa.

Carunakauppa runnottiin läpi vain [12]parissa tunnissa. Jan VapaavuoriJyrki Katainen ja Pekka Haavisto ajoivat voimakkaasti Fortumin sähköverkkojen myyntiä Carunalle.

Carunan omistajatahot

Carunan omistaa eläkevakuutusyhtiö Elo (7,5 %) sekä kansainväliset sijoittajat KKR & Co. Inc. (40 %), Ontario Teachers’ (40 %) ja AMF (12,5 %). Carunasta on 92,5% ulkomaalaisomistuksessa. Suomella ei ole mitään sanavaltaa yhtiöön.

KKR & Co. Inc. in listattu pörssiin ja sen suurimmat omistajat ovat Vanguard Group, Inc. ja Blackrock Inc. sijoitusyhtiöt.

Kanadalainen Ontario Teachers’ on mielenkiintoinen. Se on ilmeisesti kanadalaisten opettajien eläkekassa. Kanadan pääministeri [18]Justin Trudeau on koulutukseltaan opettaja (opiskellut pedagogiikkaa) ja lisäksi hän on syntynyt Ontariossa. Liittyykö hän jotenkin tähän sijoitusyhtiöön?

Miksi Suomen valtion omaisuutta on myyty pilkkahintaan Kanadalaiselle opettajien eläkekassalle?

AMF Investments nettisivu on varsin epäilyttävä ottaen huomioon, että se omistaa 12.5% Carunasta. Siellä olevat yhteyshenkilöt antavat Google- haulla varsin erikoisia tuloksia. Muun muassa radiojuontaja ja transvestiitti.

Sivustolla löytyvän osoitteen mukaan yhtiön Lontoon päämaja näyttää tältä.

Asset Management Fidelity LTD (AMF Investments UK)
85 Great Portland Street, London

85 Great Portland Street, London

Omistajatiedot Carunan sivustolla

Caruna – tietoa meistä

Caruna ilmoittaa omistajat hyvin epämääräisesti, lyhenteillä. Omistajayhtiöiden koko nimeä en löytänyt mistään. On vain KKR, Ontario Teachers’ ja AMF. Jos linkit omistajiin ovat tässä artikkelissa väärin se on täysin Carunan oma vika. Se yrittää piilottaa todelliset omistajat aivan selkeästi.

Hallitus myi Fortumin verkot pilkkahintaan

[13]Fortum myi sähköverkkonsa 2,55 miljardilla. Carunan liikevoitto oli vuonna 2021 191133000€ (191,1 miljoonaa €). Kuinka sähkön hinnan kohoaminen vaikuttaa tulokseen ja paljonko Caruna nostaa hintojaan? Yksityistämisen jälkeen Caruna on nostanut vuosi vuodelta yksipuolisella ilmoituksella siirtohintojaan. Ville Tavio esitti [17]kansallisen hintakaton asettamista sähkönsiirtomaksuihin toukokuussa 2022.

Ketkä omistavat AFM:n ja Ontario Teachers’ sijoitusyhtiöt? Se on selvittämisen arvoinen asia. Tässä on MOT-ohjelmalle varsin kiintoisa ja tärkeä asia tutkittavaksi ja sillä on kiire!

Asiakastieto

Lähihistoriassa on tehty hyvin outoja asioita

Lähihistorian aikana on tehty hyvin outoja asioita energiaratkaisujen suhteen. Vuosia sitten Fortum myi siirtoverkkonsa ulkomaisille yhtiöille. Nyt se on siirtänyt Uniperille Saksaan kuusi miljardia euroa. Valtiolla ei ole mitään sananvaltaa sähkönsiirtoverkkoon. Saa nähdä nouseeko siirtomaksu.

Omakotitaloista pyrittiin saamaan lisälämmönlähteet pois ja turvetuotanto romutettin vain muutaman kuukauden aikana ja siitä maksettiin 30 miljoonaa. Huomionarvoista on se, että kaksi viimeistä tapahtui keväällä 2022 eli vain noin puoli vuotta sitten.

Nyt uhkaa energiakriisi. Nyt kun turvetta tarvittaisiin kipeästi, niiden nostoon käytettäviä koneita on valtion tuella/määräyksellä romutettu ja turpeennoston aikaikkuna tälle vuotta alkaa olla lopuillaan.

Hallitus on myös lisännyt määrätietoisesti erilaisia energian hintaa korottavia asioita, kuten päästökauppa ja jakeluvelvoite.

Nordpool

Nordpool on Pohjoismaiden ja Baltian maiden sähköpörssi. Siellä määräytyy sähkön spot– hinta. Siellä käydään kauppaa ja jokaiselle päivän tunnille määräytyy oma hintansa.

Hinnan määräytyminen Pohjoismaissa perustuu neljällä markkina-alueella (Suomi, Norja, Ruotsi, Tanska) tapahtuvaan energianlähteiden (vesivoima, ydinvoima sekä voimapolttoaineet kivihiili, öljy, maakaasu) tuotantoon ja niihin liittyvien päästöoikeuksien sääntelyyn (päästökauppa), sähkönkulutukseen sekä markkinapsykologiaan.

Sähkö on pääsääntöisesti edullisinta kun kysyntää on vähän, eli yöaikaan ja viikonloppuisin. Sähkön Nordpool hinnan näet esimerkiksi sahko.tk– sivustolta

https://sahko.tk/

Yöaikainen sähkön käyttö tulee lisääntymään

Koska pörssisähkön myyntityö on ollut viime vuosina kiihkeää, on oletettavaa, että spot-sopimuksia on myös tehty paljon. Koska yöaikana sähkö on halpaa, kerrostaloissa ja muissa ei-omakotitaloissa asuvat käyttävät sähköä juuri yöllä, koska se on edullista. Sähkön hinta määräytyy kysynnän mukaan, joten se nostaa yöhintoja.

Se taas nostaa entisestään pörssisähköä käyttävien omakotitalojen lämmityskustannuksia, koska energia on ympäri vuorokauden kallista.

Mitä yksittäinen ihminen voi tehdä

Itse asun omakotitalossa ja lisälämmitykseen käytettävät halot on ostettu jo keväällä. Tiesin tulevan, joten sähkömyyjän ankarista painostuksesta huolimatta en ottanut pörssisähköä ja kiinteähintainen määräaikainen sopimus on voimassa isossa sähköyhtiössä talven yli.

Valitettavasti näin ei ole kaikilla. Ystäväpiiriini kuuluu useita, jotka asuvat omakotitalossa ja ovat valmiiksi pörssisähkön piirissä tai heidän määräaikainen sopimuksensa loppuu ennen vuodenvaihdetta. He eivät kuitenkaan hahmota tilannetta jostain syystä tai he eivät vain halua ajatella sitä. Nyt on kuitenkin se aika, kun tämä asia pitää ottaa vakavasti.

465 000 taloutta on vaarassa joutua vararikkoon

Tietenkään kaikki lähes puolesta miljoonasta taloudesta eivät joudu ulosmittaukseen. Sähkölämmitteisten omakotitalojen määrä on kuitenkin järkyttävän suuri.

Jos perhe menettää luottotiedot ja koti joutuu ulosmittaukseen, pankista tulee suurin velkoja ja asunto jää sen käsiin. Kukaan ei osta taloa, jonka lämmityskustannukset ovat tuhansia euroja. Pankki ei pidä oletettavasti kallista lämmitystä päällä ja talon vesijohdot halkeavat pakkasessa ja asunnosta tulee entinen. Täysin arvoton.

Pankkien luottotappiot

Pankkien maksamattomista asuntoveloista kertyvät luottotappiot nousevat tähtitieteellisiin summiin ja tämän jälkeen pankit ovat vaarassa kaatua. Suomen pankki on Euroopan keskuspankin sivukonttori ja jossain vaiheessa EKP reagoi.

Juttelin tästä asiasta taloustieteilija Tuomas Malisen kanssa ja hänkään ei osannut sanoa tarkalleen, mitä siinä vaiheessa tulee tapahtumaan kun pankit ovat vaikeuksissa tai kaatumassa. Kirjoittamani tapahtumaketjun hän totesi menevän kutakuinkin kirjoittamallani tavalla.

Mikä Euroopan keskuspankki

Euroopan keskuspankin toiminta on monelle kansalaiselle varsin vieras. Harva tietää, että se on täysin riippumaton osakeyhtiö. Euroopan keskuspankin johtaja on Christine Lagarde.

Euroopan keskuspankki on kuitenkin vasta kolmantena pankkihierarkiassa. Sen yläpuolella on kaksi paljon suurempaa täysin riippumatonta organisaatioita, myös ne ovat osakeyhtiöitä.

Tämä skenaario toteutuu, jos mitään ei tehdä!

Ymmärrätkö? Tämä skenaario toteutuu, jos energianhinnoille ei tehdä mitään. Lintilän lupaama 10% alennus arvonlisäveroon ei auta yhtään mitään, koska sen osuus nousee energian hinnan noustessa. Ketjureaktion seurauksena Suomen talous ajatuu täydelliseen kaaokseen!

Sähkölämmitteisessä omakotitalossa, jossa ei ole lisälämmityslähdettä ollaan täysin vailla keinoja. Ainoa toivo on se, että valtio tekee kaikkensa energian hintojen laskemiseksi.

Nyt kuitenkin näyttää, että määrätietoisesti tehdyt toimenpiteet ovat johtaneet päinvastaiseen tulokseen. Öljyn maailmanarkkinahinta on tällä hetkellä suunnilleen sama, kuin ennen Ukrainan sodan alkua. Silti pumppuhinnat ovat Suomessa paljon korkempia kuin ennen sotaa.

Trading ecomomics

Öljyä on maailmanmarkkinoilla saatavilla ja sen hintatrendi on laskussa. Polttoaineiden hinnat pysyvät Suomessa kuitenkin korkealla. Niissä pätee sama laki. Mitä korkeampi polttoaineen hinta on, sitä suuremmat ovat verotulot valtiolle. Polttoaineessa on karkeasti sanoen noin puolet hinnasta veroa.

Aut.fi

Asia, joka sinun pitää tietää

On ilmiselvää, että sota ei Ukrainassa pääty, vaan oletettavasti se vain laajenee. Sähkön hinta tulee olemaan talvella kova ja valtava määrä perheitä joutuu ulos kodeistaan luottotiedottomina poliittisen tilanteen johdosta.

Pankkijärjestelmä

Mainitsin keskuspankit aikaisemmin. Tässä tilanteessa sinun on ensiarvoisen tärkeää tietää, kuinka pankkijärjestelmä toimii. Voit olla sen armoilla jo keväällä.

Olen kirjoittanut pankeista syväluotaava artikkelin jo 25.3.2022, koska tiesin tämän tulevan. Artikkelin kirjoitus johti asiasta toiseen ja lopuksi artikkelisarjasta tuli 9-osainen. Sinun tulee lukea ainakin pankeista kertova osa. Se avaa sinulle mikä on pankkijärjestelmä sekä myös paljon muuta.

Kaikki artikkelisarjassa kerrotut asiat eivät ole mukavia, mutta ne tulee tietää. Lue siis koko artikkelisarja. Jokaisen artikkelin lopussa on linkki lähdetietoon, joten jos joku asia epäilyttää voit itse tarkistaa sen paikkansapitävyyden.

Jaa tämä sanoma

Jaa tämä kirjoitus. Vaikka asuisit kerrostalossa ja sähkön hinta ei juuri sinua kosketa. Jos tämä skenaario toteutuu edes osittain, se tulee vaikuttamaan myös sinuun. Poliitikoille pitää saada painetta. Heidän sydämensä ovat kovetetut ja he eivät näe tai halua nähdä tilannetta.

Omakotitaloissa asuvat Suomen parhaat veronmaksajat. Heidän tilanteensa on nyt vakava, auta heitä levittämällä tätä sanaa. Jos heidän taloutensa tuhotaan, koko Suomi kaatuu.



Meri-Porin voimalaitoksen typen- ja rikinpoistolaitteistot sekä polttotekniikka ovat edelleen hyvin moderneja. Fortumin liiketoimintajohtaja Vesa Maso kommentoi Satakunnan Kansan haastattelussa vuonna 2019 laitoksen olevan moderni ja tehokas sekä vasta käyttöikänsä puolivälissä.

Seuraavan kauden kilpailutus kesken

Tehoreservillä on tarkoitus turvata Suomen sähkön toimitusvarmuus, jos sähköä ei saada riittävästi markkinaehtoisesti. Tällaisia tilanteita voi tulla vastaan, mikäli esimerkiksi jossakin Suomen ydinvoimaloista tulisi häiriö ja toiminta jouduttaisiin ajamaan hetkellisesti alas.

Energiavirasto vastaa tehoreservin kilpailutuksesta. Marraskuun alusta alkavalle tehoreservikaudelle on parhaillaan kilpailutus käynnissä.

– Tarjousten jättöaika päättyi 30. heinäkuuta ja tällä hetkellä käsitellään saatuja tarjouksia. Meidän tavoitteenamme on, että elokuun loppuun mennessä saadaan tehtyä hankintapäätös, Energiaviraston asiantuntija Henri Hämäläinen sanoo.

Energiavirastosta ei kerrota tässä vaiheessa montako voimalaitosta kilpailutukseen on osallistunut. Edellisellä kierroksella – 1. heinäkuuta 2020 ja 30. kesäkuuta 2022 kestäneelle kaudelle – kilpailutuksessa oli mukana seitsemän voimalaitosta, joista kolme valittiin mukaan tehoreserviin. Niiden yhteenlaskettu tehoreservikapasiteetti oli 600 megawattia.

– Edellisen tehoreservikauden päätyttyä 30.6.2022 kyseisillä laitoksilla ei ole enää tehoreservin käyttösopimukseen liittyviä velvoitteita eli ne voivat vapaasti osallistua markkinoille, Energiaviraston tiedotteessa todetaan.

Toisin sanoen Meri-Porin voimalaitos olisi lain mukaan mahdollista ottaa markkinaehtoiseen käyttöön.

Tehoreservissä ei saada markkinahintaa

Tehoreserviin kilpailutuksen kautta valitut laitokset tekevät kantaverkosta vastaavan Fingridin kanssa käyttösopimuksen.

Tehoreservissä olevalle laitokselle maksetaan kiinteää korvausta, mutta kyseinen voimalaitos ei saa toimia samaan aikaan markkinoilla.

– Se tarkoittaa sitä, että kun tehoreservikausi alkaa, niin laitos ei voi markkinoille osallistua vaan se on täysin tehoreservijärjestelmässä ja saa sitä kautta sen korvauksen ylläpidosta, Hämäläinen kertoo.

– Jos tarvitsee käynnistää laitosta, niin siitäkin korvataan aiheutuneet kulut. Silloinkaan laitos ei saa markkinoilta korvausta vaan todelliset aiheutuneet kulut eli polttoaineet ja muut kustannukset korvataan.

Näin voimalaitosta voidaan pitää pienin kustannuksin käyttövalmiina, mutta tehoreserviin osallistuminen ei ole taloudellisesti kannattavin ratkaisu etenkään sähkön hinnan ollessa korkealla.

Hämäläinen kertoo, että historiallisesti iso osa tehoreservissä olleista voimalaitoksista on ollut käyttöikänsä loppupäässä ja ne on poistettu käytöstä, mikäli eivät ole tulleet valituksi tehoreserviin uudelleen.

Energiaviraston tiedotteen mukaan edellisen kerran tehoreserviä on käytetty Suomessa talvella 2009-2010.


Kommentit

Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Ladataan...
  • seurrooppa, jos halluut