Vuosi oll 2010. Astelin mönkijä kauppaan ostaakseni sellaisen, helpottaakseni metsätöitäni. Yksi merkki oli mielessäin, siitäpä siis hierommaan kauppoja. Mutta siinäkkii oli huono aika, kun verotus muistaakseni nousi noissa vehkeissä ja kaupassa ei ollut paljoakaan enää tarjonta malleista, enkä saanut haluamaani merkkiä. Siispä myyjä rupesi hieromaan kauppaa 2008 vuoden mallista. Pitkin hampain tarjouksen hyväksyin. Ostin vielä vinssinkin eteen, jos tulisi jiätyä kiinni. Kyllähän vehe oli hyvä harvennus töissä, sai rangat ajettua ja sahat yms. tavarat lähelle kohdetta. Parin vuoden kuluttua vein pelin huoltoo. Ajettu oli 25h ja 193km:ä, ei siis kovin paljon. Säilytin mönkijää päälle 15 asteen lämmössä talvet, enkä talvella ajellut. Kesillä tein hommat mitä pystyi. Vuonna 2015 alkoi kuulumaan yllättäen rohinaa alta, vein sen huoltoon. Silloin oli ajettu hirmuiset 56,3h ja 468km. Huollossa olivat jo jonkin verran katselleet ja ihmettelivät vielä viikaa, kun menin hakemaan pois. Siinä huoltopäällikön kanssa jutellessa, korjaaja tuli paikalle, oli aloittanut öljyn vaihdon. Öljy ropusta oli ruennut tulemaan hauleja, syy siis selvisi. Vaihelaatikkosta oli mennyt laakeri. Eipä siinä voi kun vehkeen jättää sinne purettavaksi ja sottailatavaksi mitä tehdään. Jokunen päivä meni siitä, tuli puhelu. Läksin siellä käymään. Vaihe laatikko oli mennyt aika pahasti. Korjaus osien hinta oli n. 1500e ja laitto varmaan saman verran. Mutta olihan vehkeessä viellä takuu voimassa, mutta olevinaan se tyssäsi määräaikais huoltojen puutteeseen. Tästä asiasta kyllä keskusteltiin aika kiivaasta, edellisestä huollosta oli ajettu öljylöillä 275km. No, päästiin asiasta kumminkin sopuun. Minä maksan osat, hyö laiton. Aikaa tuossa kulahti reilu kuukkaus, osia sai uoteltua maahan tuojalta kotvan aikaa. 

 

Kirjoittelin erään lehden ajoneuvvojen testaajalle jutustani, veetutti niin tuo takuu huolto ja öljyjen kestävyys. Ei siellä ollut testauksessa, eikä muussakan ollut ongelmia. Selvitin vehkeen ajomäärät käytön ja säilytyksen, pientä ihmetystähän tuo rikkoutuminen aiheutti ei muuuta. 

 

Seuraavana kesänä ajellessani töissäni alkoi taas kuulua ihme sihhaus vaiha laatikossa? Ei  _ _tana, vehkeellä ajettu korjauksen jälkeen 64 km. Kuntelutin vian muillakin, osa kuuli sen, osa ei. Siispä ei kun tilaamaan aikaa huoltoon, olisihan varmaan vehkeessä laitto takuu. Sinneppä sen taas vein ja jätin. Huolto tehtäisiin minun laskuun, öljyt vaihdetaan, jos ovat kirkkaat, näin huoltopällikkö sanoi. SE JOTENKIN KALAHTI KORVAAN, Eihän niitä siis kausihuollon yhteydessä tarvitse vaihtaa? Lupasivat katsoa vian, laittaa ja ilmoitella kun on valmis. Aikaa kului n. kuukausi, eikä kuulunut mitään. Kävin siis siellä paikan piällä. Olihan ne korjanneet sitä joh, mutta vika ei ollut korjaantunut. Taisin viellä kerran käydä kyselemässä, muttei se ollut vieläkään kunnossa. Samat ongelmat oli vieläkin. Sitten päätin etten enää kysele. Kunnes viiden kuukauden ja viikon piästä kilahti kännykkä, mönkiä on valamis ja maksu olisi kausihuollon hinta. Osia oli vaihettu hirmusesti ja muutamia jopa useamman kerran. Purettukin vaihelaatikko oli yli kymmenen kertaa. Osien hinta muistaakseni n. 2000e:n. Suositus oli kannattaa vaihtaa : D)). Lopuksi kysyn onko vehkeessä talvinesteet, kun talvi jo oli tullut, enkä sisälle sitä enää saisi. Ukkeli kahto kummissaan ja tuumasi "ihan tämä ulkokäyttöön on tarkoitettu" : D)). Ai niinkö : D)). Itse epäilin alunperin valmistus vikaa, ei ne öljyt pilaannu tuollaisessa säilytyksessä ja ajomäärässä. Jos pilaantuvat sitten täytyy niiden pilautua myöskin jo pakkauspurkeissakin. Alun perin ehottelin uutta vaihelaatikkoa, mutta kuulemma aika kallis. Sitä nyt jälkeenpäin mietin oisko ollut noin, kun nyt jo korjaus maksoi n. osien puolesta yht. n. 3400e ja asennus n. 5000e luokkaa. Elikkä korjauksiin on mennyt melkein uuden mönkkärin hinta. 

Kirjottelin viellä tuonne lehen testtoojalle uuen tarinan, mutta ei enää vastannut. Liekkö ollut kytköksissä tähän mönkijä merkkiin. Mutta  kait nyt testikuskit ovat puolueettommii?

Tänä vuonna en ole kerennyt ajamaan kun n. 10km. Hyvinhän tuo on toiminut, mutta jos nyt laukeaa pistän "verkon painoks". Ehkä vois sitt sannoo merkinnii. Semmonen juolahti mielleen, ett tämän mönkkärin osttais takkuu oll 5 vuotta. Nykyisin uusissa enää 3 vuotta, onkohan laatu muuttunut vai mikä lie syy?

 

Onkos muill mittää vasttoovvoo juttuu tahi herättääkö ajatukssii?